Linkshandige gitaar of rechtshandige gitaar?

Linkshandig gitaar spelen

Geregeld krijgen wij de vraag of je als linkshandige beter op een ‘gewone’ (rechtshandige) gitaar kunt leren spelen of dat je toch moet kiezen voor een linkshandig model. Helaas is het antwoord hierop niet eenduidig. 

Een voordeel van het leren spelen op een rechtshandige gitaar is dat je veel meer keuze hebt uit gitaren alhoewel er tegenwoordig ook ruim voldoende linkshandige modellen te vinden zijn. Daarnaast zijn de meest gangbare lesmethodes rechtshandig georiënteerd. Je zult met een linkshandige gitaar dus gespiegeld moeten denken. 

Groot nadeel is dat je je ‘zwakkere’ (rechter) hand opzadelt met het lastigste werk. Die zal extra zijn best moeten doen om de nauwkeurige coördinatie en de vaak ingewikkelde ritmiek die nodig is bij het tokkelen voor elkaar te krijgen.

Wat zegt je gevoel?

De ene linkshandige speelt probleemloos op een rechtshandige gitaar terwijl de ander daarbij het gevoel kan hebben ‘achterstevoren op een paard te zitten’. Eigenlijk is er maar één manier om er achter te komen wat voor jou het beste werkt: Gewoon uitproberen!

Bij Gitaar-huren.nl kun je zowel kiezen voor een linkshandig als voor rechtshandig model. En mocht het ene niet bevallen dan is het omruilen voor de andere zo gebeurd. (Dit geldt overigens ook voor het kiezen tussen bijvoorbeeld een klassieke nylonsnarige gitaar of een akoestische staalsnarige gitaar.)

Regel hier direct je eigen gitaar. Bij het selecteren van het formaat heb je ook de optie om te kiezen voor een linkshandig model.